La inceput de canicula, in zona Alicante, am reusit sa ducem vinul romanesc in fata catorva experti de top. Desi incepuse sa fiarba totul, Summer School-ul Universitatii Miguel Hernandez de Leche era plin de viata, asa ca am avut sansa sa ne intalnim cu oameni entuziasti si sa ne bucuram impreuna de vinuri excelente oferite de partenerii gold ai Wines of Romania, cu totii prezenti si in sectiunea Exclusiv a programului Carrefour Deschidem Vinul Romanesc, partener platinum Wines of Romania.
La sfarsitul saptamanii trecute s-a concretizat invitatia facuta de o inima mare si plina de dragoste pentru vinul romanesc si pentru Romania, Leontina Lipan, ambasador al Wines of Romania si cea care a facut atat lobby pentru tara sa (vinul fiind parte din mostenirea istoria pe care a laudat-o) incat Universitatea Miguel Hernandez de Leche, unde lucreaza ca cercetator, a decis sa o invite pe Marinela Ardelean, impreuna cu 14 vinuri alese pe spranceana, pentru a afla intreaga poveste.
Vinul romanesc printre doctoranzi europeni
Vizita a inclus doua evenimente – o degustare „academica”, destinata profesorilor si doctroanzilor de la Universitatea Miguel Hernandez din Elche, si una dedicata expertilor si profesionistilor din regiunea Alicante, cu legaturi consolidate cu Scoala de Sommelieri. Adica formatorii din lumea aromelor si gustului, pe de o parte, si cei care reprezinta interfata cu marele public, pe de alta.
In prima degustare, am avut bucuria sa descoperim doctoranzi din Spania, Polonia si Danemarca, cu polonezi foarte dornici sa ne cumpere vinurile – fara sa stie ca vinurile unuia dintre producatorii prezenti sunt deja sunt disponibile in Carrefour Polonia (Caii de la Letea – Vol. I Rose, Aligote si Feteasca Neagra si 1958 – alb, rose si rosu de la Viticola Sarica Niculitel, 6 vinuri in total) – si cu danezi impresionati de studentii si masteranzii romani din Danemarca, despre care nu au avut decat cuvinte de lauda. „Stiu ca Italia este a doua mea patrie, dar pot sa spun ca rar mi-a fost dat sa vad o tara in care comunitatea romanilor – a doua ca dimensiune dupa marocani – sa fie atat de apreciata cum este in Spania. Se pare ca munca si seriozitatea celor care au ajuns aici, de atatia ani, au invins prejudecatile si stereotipurile pe care alte tari inca le aplica. Iar cand o vad pe Leontina Lipan, ambasador al Wines of Romania, parca ma vad pe mine in urma cu ceva ani – dornica si nerabdatoare sa impartaseasca tot ce are Romania mai bun de oferit. Daca eu sunt maramureseanca, ea e apriga de-a binelea, de esenta de morosanca, din Muntii Rodnei! Si o mai si cheama Lipan, ca pe Vitoria!”, declara Marinela Ardelean dupa degustarea academica.
Vinul romanesc, iubit de expertii din Alicante
Cea de-a doua degustare a reunit aproximativ 30 de profesionisti ai vinului din toata regiunea Alicante, sommelieri cu experienta, unii dintre ei proprietari de wine-bar-uri si restaurante. „Desi fiecare dintre ei a avut propriile preferinte, este foarte interesant ca fiecare vin si-a gasit suporterii, ceea ce a condus la discutii frumoase si complexe. Cert este ca unul dintre importatorii participanti, si-a manifestat imediat interesul fata de vinurile romanesti. Si, spre bucuria mea, am descoperit ca, pentru unii dintre participanti, putini, ce-i drept, vinul romanesc nu era chiar o necunoscuta. Surprinzator, unul dintre ei stia chiar vinurile de la SCDVV Pietroasa!”, a declarat Marinela Ardelean, la finalul celei de-al doilea eveniment.
O lectie despre educatie
Prima lege a lumii vinului este cea care cere un public educat, informat, cu gusturi formate si care isi cunoaste preferintele. Insa cine sunt educatorii?
Problemele de educatie existente in Romania sunt binecunoscute. Scolile, bresle profesionale si presa centrala au investit infim in educatia publicului, intern sau international. Iar succesul programului Deschidem Vinul Romanesc (DVR) este o dovada ca interesul pentru informatie exista, ca oamenii isi doresc experiente noi, mai ales daca exista un garant credibil. Cert este ca DVR a suscitat interesul expertilor spanioli si a fost vazut ca un suport relevant pentru vinul romanesc, cu potential international.
Cel mai frumos lucru pe care l-am invatat la Escuela de Catas (Scoala de degustare) si de la Universitatea Miguel Hernandez a fost ca o scoala de stat trebuie, in primul rand, sa deserveasca societatea si comunitatea din care face parte, dupa cum ne-a explicat Ángel Carbonell, prorector pentru Cercetare. „Exista o sinergie speciala intre scoli, comunitate si companiile active in zona”, spune Marinela Ardelean, la finalul unei vizite in campusul Miguel Hernandez. „Exista un parteneriat solid intre toate partile implicate, iar cercetarea este extrem de pragmatica, firmele din zona propun proiecte, iar cercetatorii isi aleg dintre ele. Se creeaza aici de la parfumuri de masina la solutii tehnice si tehnologice, iar cei care activeaza in zona de degustare cauta ingrediente locale si lucreaza la noi retete de mancare, la produse noi, la combinatii inedite de gusturi si arome… Si toata lumea are de castigat, mai ales cei care invata aici – un an doctoral costa doar 500 de euro! Nu e de mirare ca sunt 15.000 de studenti, mai ales ca acestia vor obtine la final o dubla acreditare, spaniola si europeana”, adauga Marinela.
Educatie facuta de oameni pentru oameni. Mai mult pragmatism si mai putina ideologie. O scoala in slujba comunitatii si a sociatatii. Aceasta este lectia pe care am invatat-o in Spania, lucru pentru care le multumim inca odata prorectorului Ángel Carbonell si deputatului David Lopez. Si, normal, Leontinei, care a absolvit USAMV Cluj cu o lucrare pe tema analizei senzoriale a vinului, iar de atunci s-a dedicat intelegerii gustului si aromelor tuturor alimentelor, dar fara a-si uita prima dragoste, vinul romanesc…
Vinurile romanesti deschise in Spania:
- Gramofon Wine: Gramofon Muscat Ottonel, Gramofon Chardonnay
- Domeniile Averesti: Busuioaca Diamond Collection, Zghihara Diamond Collection
- Domeniul Bogdan: Patrar Cabernet Sauvignon, Primordial Sauvignon Blanc
- Viticola Sarica Niculitel: Caii de la Letea Aligote Princeps Reserva, Caii de la Letea Princeps Rose
- Crama deMatei: Migala (rosu), Patima Feteasca alba
- Jidvei: Mysterium Spumant Vintage 2017, Owner’s Choice Ana Sauvignon Blanc
- SERVE: Cuvee Charlotte, Cuvee Sissi