
Acciza care a inflamat spiritele ultimelor zile, estimată la aproximativ 80 de lei per hectolitrul de vin, pare că va fi, de fapt, de vreo opt ori mai mică.
Eternul joc de intimidare fiscală: Guvernul promite furtună, dar vine cu stropi
Acciza care a provocat recenta reacție a APEV, preluată și asumată masiv în presă și printre iubitorii de vin, pare să fi fost, de fapt, aceeași șmecherie cu sperietoarea pe care Guvernul o face dintotdeauna. Nu ne-a bătut cu ghioaga, ci cu nuiaua. Megawattul nu s-a scumpit de 15 ori, doar de două. Benzina nu s-a triplat, a ajuns doar cu 15% mai ieftină, și câte asemenea n-or mai fi fost…
Asta după ce acum un an, executarea datoriilor stabilite de instanță în contul lui Dan Voiculescu a fost suspendată definitiv, după recuperarea a aproximativ 18 milioane de euro dintr-un total de 80 de milioane. Un caz, un nume, alese la întâmplare din pleiada de cazuri identice, cu alte nume. Doar că cifra prejudiciului nerecuperat este, singură, de cinci ori mai mare decât tot ce poate spera actualul Guvern să „completeze la buget” din acciza pe vin.
O furtună fiscală pentru un pahar de vin
Acciza pe vin va fi mică, este adevărat. Atât de mică încât va genera venituri la buget de vreo 70-80 de milioane de lei, echivalentul aproximativ a cât a cheltuit UE cu dotarea a două-trei crame mai răsărite. Sau bani care ar fi putut cu ușurință fi obținuți printr-o gestionare mai bună a fondurilor PNRR.
Sau din jocurile de noroc, unde se spală banii crimei organizate, se maschează șpăgi din sistem și se agreghează energiile celor de la marginea societății, promisa creștere de acciză de la 3 la 10% a fost, până la urmă, de un punct procentual. În condițiile în care românii au jucat în 2024, aparent, de peste 15 miliarde de lei.
Sau am putea să ne gândim la cei 44 de mari contribuabili care datorau împreună 3,23 de miliarde de lei. Sau la zecile și sutele de scenarii care au propus soluții rezonabile în media (inclusiv social media) în ultimele săptămâni. Cert este un lucru: acciza pe vin nu va ajuta bugetul, doar le va furniza guvernanților un instrument de folosit arbitrar pe viitor.
De ce acciza nu este un „rău mai mic”, ci o eroare de strategie națională
Problema accizei nu este dimensiunea, ci existența sa. Ca în cazul „răului mai mic”, care presupune, de fapt, acceptarea existenței naturale a răului, iar din acest punct se vorbește doar despre toleranță la rău, nu despre refuzul său absolut. Dacă dintre zecile de guverne perindate până acum, măcar unul ar fi înțeles că vinul românesc este un produs strategic, de importanță națională, poate nu am fi ajuns aici.
Dar toate au preferat să țină „hangerul ascuns la spate” – o acciză zero, dar care poate deveni oricând de 10 sau 1.000%, după trebuințele buzunarului bugetar. Răul mai mic la care toată lumea a tăcut a fost acceptarea accizei. Și da, au și alte țări, știm. Țări care au și multe alte lucruri, pe care noi nu le avem, inclusiv o campanie continuă de marketing, începută acum câteva de sute de ani.
Vinul românesc a renăscut recent. Este singurul domeniu care a absorbit toate fondurile europene disponibile. Vinul a creat locuri de muncă importante și a reținut populația tânără în zone altfel defavorizate. Astăzi începe să se dezvolte pe orizontală, împletindu-se cu gastronomia și turismul, iar enoturismul ar putea fi motorul de renaștere al multor meșteșuguri și tradiții locale.
Vinul este un produs cultural, cu o identitate profundă, poartă în sine istoria locului și a oamenilor. Oricine a învățat să aprecieze un vin știe acest lucru. Orice țară produce vin bun își face din el un simbol în relația cu restul lumii. România nu a reușit încă același lucru, deși curg anual sute de medalii de aur, mare aur, dublu aur sau diamant către producătorii noștri de vin.
Ce poate, face, totuși Guvernul, cu banii de acciză
Singurul lucru decent pe care Guvernul îl mai poate face acum este să vireze toți banii din acciză către sprijinul industriei, ca să evităm situațiile umilitoare de până acum. Ca să nu ne mai trezim că taie ARICE finanțarea pentru un târg cu trei luni înainte și producătorii se văd forțați să improvizeze ceva pe ultima sută de metri. Sau că ne trezim cu locul rezervat și neplătit ca la Bordeaux, sau cu lumina tăiată la stand, ca la Dusseldorf. Ar prinde bine să fie acele câteva milioane investite în materiale de comunicare profi, în organizat evenimente de impact sau măcar folosite într-un fel în care să nu încurce producătorii, în loc să-i ajute.
De ce are nevoie vinul românesc?
Cu sau fără accize, vinul românesc are nevoie de același lucru de care are nevoie tot mediul de afaceri din România: de respectul instituțiilor statului.
Pentru că acest respect, dacă ar fi simțit, s-ar traduce în predictibilitate, reducerea birocrației, coerență și, măcar declarativ, sprijin.
Guvernul și bugetul său se bazează exclusiv pe mediul privat. Și să pui frâne unui domeniu care începea, în sfârșit, să înflorească, este iresponsabil. Zice o vorbă veche că „prinzi mai multe muște cu o linguriță de miere decât cu un lighean de oțet”. Sprijinit, vinul românesc poate aduce infinit mai multe beneficii bugetului decât o acciză care nu face altceva decât să amenințe un viitor care părea, până de curând, optimist.

Concluzie
Revenind, e important să rezumăm câteva lucruri care, din perspectiva noastră, sunt clare — și vă încurajăm să ne trimiteți opiniile voastre legate de acest subiect. Din păcate, niciun Guvern de până acum nu pare să le fi înțeles pe deplin:
- Vinul este un produs strategic pentru România
- Industria vinului a evoluat enorm în ultimii ani, la un nivel fără precedent, în afară, poate, de IT
- Vinul este un ambasador excepțional, iar calitatea și diversitatea vinului Românesc pot contribui nu doar la imaginea României, ci și la echilibrarea balanței comerciale
- Acciza nu ar fi trebuit să existe. Dacă era inevitabil (alcool, deh) nu trebuia să fie niciodată alta decât zero.
- Veniturile din această acciză sunt neglijabile, dar semnalul transmis de Guvern este de natură să ne îngrijoreze. Grav.
- Dacă tot există, acciza ar trebui să genereze fonduri pentru sprijinirea industriei vinului.
📩 Spune-ne părerea ta!
Scrie-ne la info@winesofromania.com sau lasă-ne un mesaj pe Facebook, LinkedIn sau Instagram. Împreună putem susține vinul românesc și vocile din industrie care merită ascultate.