HB Wine, o poveste despre pasiune și prietenie

by Wines of Romania
0 comments

Pe oricine ai întreba despre vin – fie că este oenolog, proprietar, viticultor, sommelier, om de marketing sau de vânzări – vei auzi mereu un cuvânt cheie: pasiune. Atât de des, încât pare uneori să își piardă înțelesul. Și, totuși, în cele din urmă, despre asta este vorba – vinul se naște din pasiune și naște pasiune. Iar povestea HB Wine este una despre drumul de la primul pahar la o pasiune atât de profundă încât trebuie să ajungi să ai vinul tău.

Miniș, ținut de piatră, legende și vin

Țara Zărandului este plină de legende fondatoare, de la cele trei surori care au construit cetățile Șiria, Dezna și Șoimoș la povestea despre drumul tăiat prin nămeți în fiecare iarnă de la Viena la Miniș, astfel încât de la curtea regală austriacă să nu lipsească nici o clipă vinul de aici. Nu vom insista prea mult pe povești, este mai bine să le ascultați direct de la oamenii locului – mai ales dacă vă abateți la o degustare la o cramă, ca să fie povestea stropită cu arome și gust.

Mai importante sunt, probabil, primăverile blânde, curenții de aer mediteraneean, subsolul de „rocă nobilă” acoperit de un strat de cernoziom de maxim un metru adâncime, pantele blânde ale Zarandului – toate construind împreună un climat minunat pentru vița-de-vie, și mai ales pentru vinurile roșii. 

Primele pahare gustate cu gândul

Omul din spatele poveștii este Horia Ban, un antreprenor de succes care, în urmă cu mulți ani, a avut șansa să-l întâlnească pe profesorul Dorin Popa, unul dintre oamenii care și-a lăsat o amprentă adâncă în lumea vinului, în tot Vestul României și nu numai. Alături de alți cinci prieteni, au început să organizeze degustări, care s-au transformat în timp în sesiuni de studiu ale unor regiuni, soiuri de struguri sau stiluri de vinificare. Cei șase au devenit, apoi, nucleul dur al Asociației pentru Cultura și Civilizația Vinului „Millesime”, ajunsă astăzi la vreo 200 de membri.

„Am deprins meșteșugul, am început să înțelegem ce se întâmplă în pahar, am început să știm ce să căutăm într-un pahar, să cunoaștem vinul”, povestește Horia Ban în episodul de podcast Wines of Romania. „Astăzi, se bea multă bere în toată România. Dar, dacă mergeți în Oradea, veți vedea că 70% dintre oamenii din restaurante au vin pe masă. Pentru că Asociația a crescut, fiecare membru învață și își învață, la rândul său, prietenii. E o structură piramidală (de transmitere a cunoștințelor, n.r.)”, spune Horia Ban.

Un prieten, o motocicletă, o cramă

Horia Ban a vizitat cramele din Miniș-Măderat, a vorbit cu proprietari, oenologi și viticultori, apoi a vizitat alte regiuni, a participat la târguri internaționale de top, precum cel de la Merano, și cu fiecare vin gustat, se închega ideea de a avea propriul vin, propria cramă.

Inițial, ar fi vrut să creeze, împreună cu un alt prieten, un loc unde să meargă cu motocicletele, să aibă o căsuță mică, de lemn, eventual cu o pivniță unde „să se joace de vinificarea”, ca hobby. Și nu ar fi vrut să ia mai mult de jumătate de hectare de vie, altfel ar fi devenit lucrurile prea serioase pentru un hobby.

Între vizitele sale, și-a găsit petecul de pământ la care visa. Pe o coastă cu expunere vestică, cu vedere la Cetatea Șiria. Era terenul unei văduve în vârstă, dar care nu voia să vândă bucăți din teren, ci toate cele trei hectare. Horia Ban ezita, ba chiar a propus un preț mai bun per metru pătrat, dar doar pentru parcela care îl interesa. Până într-un weekend când, căutând o cramă deschisă duminica, a ajuns la Villa Veche, loc de care avea grijă o doamnă cu doi copii, cu soțul pilot, și cu un singur ajutor, care venea de maxim două ori pe săptămână. Și s-a întrebat „adică ea poate, iar eu care am ajutor, am angajați, am tot ce trebuie, nu pot?”.

O Tesla devenită lichid

La Villa Veche a și vinificat primele 6 tone de struguri și tot acolo a (re)întâlnit-o pe Clara Kardos, pe care o cunoștea de la întâlnirile Milessime, ca oenolog consultant pentru Crama Corbuț. Astăzi, Clara este și consultantul oenolog al HB Wine, dar și mult mai mult de atât – probabil nu ar fi nimic exagerat să spunem că e chiar inima cramei, dacă Horia Ban ar fi mintea…

„Așa am trecut de la o pivniță unde să ne jucăm la o cramă. Pe vremea aia lansa Tesla un model cu autonomie de 1000 de kilometri, ceva în jur de 180.000 de euro și voiam să mi-o iau. Și m-am gândit că bag banii în mașina aia care imediat începe să se devalorizeze… nu mai bine îi bag în cramă? Că nu se devalorizează, dimpotrivă. Bine, acum e mult mai mult de o Tesla acolo, dar este o investiție a cărei valoare crește”, povestește Horia Ban în podcastul Wines of Romania.

Duminica aducătoare de aur

După acea duminică la Villa Veche, nu a mai trecut mult timp până când Horia Ban a achiziționat cele trei hectare care i se păreau, inițial, prea multe. „Am avut și un mare noroc să găsim un viticultor foarte bun, care cunoaște bine zona și viile de aici. Nu lucrează doar via noastră, ci și viile unor prieteni, de unde cumpărăm și noi struguri, și avem garanția unor struguri de mare calitate (…) Iar Clara Kardos face vinuri de terroir, care surprind foarte bine mineralitatea locului, chiar la vinuri roșii”, spune Horia Ban.

Via, veche astăzi de 50 de ani (47 la momentul achiziției), a fost rapid regenerată, cu prețul unei recolte infime – 5 tone de struguri de pe 3 hectare. Dar asta s-a tradus într-un șir de medalii care a început rapid și nu dă semne să se oprească. De la BASF și Vin la Munte la Vinarium sau Mundus Vini, vinurile HB Wine au tot câștigat argint, aur sau măcar punctaje bune (la concursurile internaționale se întâmpla ca un vin punctat peste limita de medalie de argint, să zicem, să nu fie premiat, pentru că nu se acordă medalii decât primei treimi din probele înscrise).

Un suflet pentru crame mici și o promisiune de răbdare

Clara Kardos, fără de care aceste rezultate nu ar fi existat, a lucrat și cu producători de vin mari, care operează cu volume impresionante, dar iubește cramele mici. „Aici este familie. Aici ești altfel băgat în seamă. La o cramă mare e vorba de strategii, de targeturi, de vânzări, de marketing. Se ia decizia să îmbuteliem câteva milioane de litri odată… La o cramă boutique ne consultăm, oenologul are alt rol, relațiile dintre oameni se formează altfel, este nevoie de implicare, de apropiere, de legătură cu crama și cu via. Cramele mici sunt proiecte personale, asta diferă în primul rând, față de cramele mari”, spune Clara Kardos, pe care o puteți cunoaște și descoperi și într-un episod „Vorbește Enologul”, pe canalul YouTube Wines of Romania.

Îndrăgostit inițial de Fetească neagră, pe care a descoperit-o în Ancestral-ul lui Gabi Lăcureanu, Horia Ban a descoperit potențialul Cabernetului Sauvignon în Miniș și este pe cale să aibă un nou soi preferat: „Trebuie să investim niște răbdare. A fost bine că au fost bine primite vinurile noastre proaspete, dar vreau să scoatem Cabernetul după 3-5 ani de cramă, cu minim 6, poate 12 luni de maturare în baric. După ce voi vedea acele vinuri, mă voi întreba din nou care e soiul meu preferat”.

📷 Sursă photo: HB Wine

RECOMANDARI