Crama SERVE, 30 de ani de excelenta

by Wines of Romania
0 Comment

Despre Crama SERVE din Ceptura este greu de spus ceva nou sau ceva atat de esentializat incat sa cuprinda intregul aport pe care acest producator l-a avut in industria vinului romanesc. Ceea ce parea sa fie o aventura romantica s-a transformat intr-un punct de cotitura pentru Ceptura, Dealu Mare si, in general, Romania – SERVE a fost prima companie privata, fondata cu fonduri private ale unui investitor strain care a sesizat potentialul enorm de vinuri de calitate, intr-un moment in care intreaga industrie inca era tributara vechii scoli, care punea cantitatea mai presus de calitate.

De 30 de ani, SERVE a inovat, a reinventat, a surprins, a transformat si a schimbat in profunzime lumea vinului romanesc. În acest an aniversar, stafeta managemenului a fost predata oficial catre o noua generatie, iar noua nu ne ramane decat sa va transmitem povestea, asa cum ne-a fost transmisa si noua, in comunicatul oficial al companiei.

Inca de la inceputul proiectului Wines of Romania, SERVE a fost si este un partener pretios, caruia ii multumim pentru sprijin si pentru incredere. La cat mai multi ani, cu vinuri cel putin la fel de bune!

Crama SERVE, 30 de ani de excelenta in productia si promovarea vinului romanesc

In urma cu 30 de ani, in 1994, contele corsican Guy Tyrel de Poix punea bazele SERVE – Societatea Euro Romana de Vinuri de Exceptie – prima societate privata de vinificatie din Romania. Indragostit de vinurile romanesti, Guy incepea mare aventura, alaturi Mihaela Tyrel de Poix, recastigand demnitatea vinului fanion romanesc – Feteasca Neagra – dupa decenii de supraproductie si saracire a soiului in numele „recordurilor de productie la hectar”.

Astazi, Crama SERVE este unul dintre cei mai cunoscuti producatori de vin din Dealu Mare, regiune renumita pentru conditiile climatice ideale pentru cultivarea strugurilor rosii. Crama SERVE detine si exploateaza 65 de hectare de vita de vie in zona Ceptura, avand o productie anuala de circa 500.000 de sticle de vin si o cifra de afaceri de aproximativ 2 milioane de euro.

Din portofoliul SERVE fac parte branduri precum „Vinul Cavalerului”, „Terra Romana” si „Cuvée”. Crama este in special cunoscuta pentru vinurile premium Cuvée Charlotte, Cuvée Guy de Poix, Cuvée Alexandru, Cuvée Clemence, Cuvée Amaury, Cuvée Guillaume, Cuvée Sissi si Cuvée Pacs, precum si pentru asocierea de soiuri autohtone precum Feteasca Neagra sau Feteasca Alba cu soiuri internationale, in asamblaje exceptionale.

Pe langa productia de vin, Crama SERVE ofera consumatorilor si experiente diverse pentru a descoperi si cunoaste cat mai bine lumea vinului, precum degustari de recunoastere de soiuri, degustari verticale (acelasi vin din ani diferiti de recolta), experiente de blending si experiente legate de activitatile din vie.

30 de ani de inovatie si premiere la SERVE

SERVE este o crama de familie nascuta din ambitia si pofta de aventura a unui om care a avut curajul sa aduca in Romania post-decembrista inovatie, eleganta si etica in vinul romanesc. De-a lungul celor 30 de ani, Crama SERVE a fost deschizatoarea mai multor drumuri:

  • Prima crama privata din Romania
  • Primul vin romanesc (gama de vinuri) eminamente sec, in anii ’90
  • Primul rosé sec din Romania
  • Primul colac de salvare pentru un soi romanesc – Feteasca Neagra
  • Primul vin din soi romanesc pur care a obtinut peste 90 puncte Parker

Crama si business-ul SERVE au crescut viguros, cu respect fata de consumator, pamant si noile generatii, pe o piata care in anii 90 numara cateva zeci de producatori, iar astazi peste 400. Consecventa in calitatea vinurilor, indiferent de categoria de pret, a asigurat continuitatea acestui business intr-un domeniu in care inovatia se masoara in multe incercari, lupta cu capriciile vremii si ale vremurilor si decizii de business ale caror consecinte se vad abia dupa ani de zile.

2024 – Anul predarii de stafeta in business si vinificatie la SERVE

Ca si via, reinnoita la fiecare 15 ani, business-ul are nevoie de forte noi pentru a deschide perspective cat mai largi pe o piata tot mai concurentiala. Dupa 30 de ani de munca din pasiune pentru vinuri, Mihaela Tyrel de Poix a luat decizia strategica de a transfera functia de Director General al companiei SERVE fiicei sale, Silviana Petre Badea, si de a-i ramane alaturi in calitate de principal consultant.

Silviana a preluat conducerea cramei dupa o lunga cariera de succes in domeniul real-estate, iar experienta de business si noua sa perspectiva reprezinta o completare extrem de valoroasa pentru o companie cu radacini solide.

„Cei 20 de ani in domeniul consultantei m-au pregatit pentru multe si mai stiu ca, indiferent de domeniu sau de produs, ingredientele sunt aceleasi: grija fata de oameni si locul lor in ecosistemul in care functioneaza, focus pe rezultat, inovatie si excelenta in fiecare detaliu si cat mai multa bucurie in fiecare zi si in fiecare proiect”, este crezul Silvianei Petre Badea.

„Am convingerea ca Silviana va asigura cu succes continuitatea acestei afaceri de familie cu traditie si ca-i va aduce un plus de perspectiva, abilitate si energie. În urma acestei schimbari de generatie, Crama SERVE detine toate atuurile pentru a se pozitiona in urmatorii ani ca pivot de stabilitate, inovatie si coeziune in domeniul vinificatiei. Vom lucra impreuna pentru a contribui nu doar la extinderea business-ului, ci si la coagularea unei forte in industria vinului care sa puna Romania pe harta producatorilor importanti ai lumii”, spune Mihaela Tyrel de Poix.

Schimbarea de generatie se va produce in urmatorii 3 ani si la nivelul productiei. Aurel Rotarescu este oenologul caruia Guy Tyrel de Poix i-a acordat deplina incredere si libertatea de a testa cele mai adaptate metode de vinificatie pentru zona Dealu Mare, Ceptura. Dupa 30 de ani de recolte si vinuri exceptionale, Aurel Rotarescu isi transfera pasiunea si stiinta in mainile unui tanar oenolog talentat, Sabin Banita, care lucreaza alaturi de SERVE de mai bine de 5 ani. Ambii au tratat si trateaza cu mare respect pamantul in care planteaza si care ofera vinuri excelente: evita supraproductia in favoarea calitatii, trateaza solul doar cu gunoi de grajd, intervin minimal asupra pamantului si ulterior asupra vinului, care este considerat la SERVE „cea mai naturala dintre bauturi”.

Planuri de continuitate si viitor la SERVE

Noul Director General si-a propus ca, in 5 ani, Crama SERVE sa devina cel mai admirat business de vinuri din Romania in randul partenerilor si consumatorilor si sa contribuie semnificativ la pozitionarea vinului ca brand de tara.

SERVE se va implica in actiuni de organizare si coeziune pentru a promova zona alaturi de alti producatori si pentru a crea un obicei de consum in oenoturism, astfel incat Dealu Mare sa devina o alternativa la Valea Prahovei pentru bucuresteni. Ca noutate, profitand de spatiul vast si ofertant, Crama si-a deschis portile vizitatorilor in baza unui program zilnic. Acestia pot intra direct in crama pentru experiente de degustare, fara o programare prealabila.

Compania exploreaza in prezent oportunitati atat in zona de productie, cat si in cea de marketing si vanzari, respectiv cultura si vinul BIO, sustenabilitate si ESG in viticultura, inovatie in packaging pentru reducerea amprentei de carbon, demistificarea vinului pentru consumatori si oenoturism. Pentru urmatorii 5 ani, SERVE vizeaza o crestere cu 30% in listele on-trade de produse high-end, o cifra de afaceri de 10 ori mai mare in B2C si o diversificare majora pe pietele de export. Aceste obiective se vor realiza prin investitii in vanzari si marketing, intarirea relatiei cu distribuitorii si consumatorii, inovatie in productia sustenabila si intensificarea prezentei in comunitatea de business.

Crama SERVE in cifre:

BUSINESS:

  • 30 de ani de la infiintare
  • 500.000 de sticle de vin productie in 2023, vanduta integral
  • 2 milioane de Euro cifra de afaceri in 2023
  • 1 milion de sticle de vin – capacitate totala de productie
  • 40% din vanzarile de pe piata interna se realizeaza in marile retele de retail (Kaufland, Carrefour, Metro, Selgros, Auchan, Lidl)
  • 30% din productie vanduta la export (Belgia, Franta, Germania, Marea Britanie, Elvetia, Canada si SUA)
  • 842 de restaurante din Romania includ vinurile SERVE in meniu
  • 60 de angajati
  • 20 de ani media de retentie a angajatilor

DISTINCTII:

  • 87 de premii castigate la competitii de profil din Austria, Germania si SUA, in ultimii 5 ani
  • 90 de puncte Parker acordate vinului Cuvée Guy de Poix (2016), singurul vin din soi autentic romanesc, Feteasca Neagra, care a obtinut acest punctaj pana astazi

TEREN:

  • 65 de hectare de teren cultivate cu vita de vie
  • 450 m – altitudinea terenurilor cultivate
  • 15 ani – varsta medie a plantatiilor
  • 3 soiuri de vita romaneasca: Feteasca Neagra, Feteasca Alba si Tamaioasa Romaneasca
  • 6 soiuri de vita internationala: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Sauvignon Blanc, Riesling si Chardonnay

PLAN DE EXTINDERE PENTRU URMATORII 5 ANI:

  • Crestere cu 30% – in listele on-trade de produse high-end
  • Crestere cu 200% – in listele on-trade de produse mid-end
  • De 10 ori cifra de afaceri (TO) in B2C, astfel crescand marja
  • 2030 – anul de referinta pentru obiectivul strategic de diversificare a pietelor de export

📷 Sursa poze: Serve Winery 

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES