Distinctii importante pentru vinuri produse de crame din Romania, intr-o competitie internationala: zece medalii de aur au fost decernate rose-urile romanesti dintr-un total de 18 medalii de aur acordate la International Championship Rose, editia 2022. Rose-urile medaliate provin de la opt crame romanesti: Vinicola Averesti, Agro Industrial Ceres, Balla Geza, Beciul Domnesc, Domaine Vinarte, Domeniile Sahateni, Strunga Winery si Sarica Niculitel.
Titlul „The Best Rose of 2022" a revenit tot unui vin de la o crama romaneasca: Busuioaca de Averesti Spectrum 2021, de la Vinicola Averesti, vin care a fost distins si cu medalia „Best Value 2022 ". Aceasta crama din Romania a avut nu mai putin de trei vinuri medaliate cu aur la International Championship Rose, toate fiind apreciate si cu Best Value 2022. „Eforturile si calitatea sunt mereu răsplătite în lumea vinurilor! Suntem mandri sa avem trei medalii de Aur din cele 10 obținute de Romania la concurs și continuam sa ne dedicam vinurilor bune!", a declarat Crina Dulute Florea, directorul de marketing al Domeniilor Averesti, imediat dupa aflarea rezultatelor.
Iata lista rose-urilor de la cramele romanesti premiate cu aur:
Busuioaca de Bohotin Spectrum 2021 – Vinicola Averesti, Roze Nativa Merlot 2021 – Vinicola Averesti, C’est Soir – Busuioaca Bohotin 2021 – Agro Industrial Ceres, Kolna Rose Cuvee 2021 – Balla Geza, Sigillum Moldaviae Busuioaca de Bohotin 2021 – Beciul Domnesc, Domeniile Vinarte 2021 – Domaine Vinarte, Karakter Aurelia Visinescu Rose 2021 – Domeniile Sahateni, Busuioaca de Bohotin Nativa 2021 – Vinicola Averesti, Reveria 2021 – Strunga Winery, Caii de la Letea Vol. 1 2021 – Sarica Niculitel.
Competitia s-a desfasurat in zilele de 4 si 5 mai 2002, in conacul Sierakow, din vecinatatea orasului polonez Cracovia. Juriul a fost alcatuit din 15 specialisti, din 13 tari, care au degustat vinurile impartiti in trei comisii.
Presedintele juriului a fost Elizabeth Gabay, Master of Wine (Franța/Marea Britanie).
Din juriu au facut parte si doi reprezentanti ai Romaniei: Razvan Stoenescu, ambasadorul comunitatii #winelover în Romania, si Liviu Gheorghe, membru al Asociatiei Winelover Romania. „Din cele 67 de probe de vinuri rose romanesti, 59 au fost trimise de Asociatia Winelover Romania, partener al International Rose Championship", a precizat Razvan Stoenescu.
Vinurile care au primit cele mai divergente punctaje au fost degustate din nou de catre presedintii comisiilor.
Alte 33 de vinuri de la crame din Romania au fost distinse la competitia din Polonia: 25 cu medalia de argint si opt cu calificativul „Best Value 2021".
La aceasta competitie, distinctiile se acorda dupa urmatoarele criterii:
- Marea Medalie de Aur – pentru vinuri notate cu 93 de puncte și mai mult;
- medalie de aur – pentru vinuri notate cu 89-92 puncte;
- medalie de argint – pentru vinuri notate cu 86-88 puncte.
Pe langa medaliile standard, premiul special „Best Value 2021" a fost acordat vinurilor cu cel mai bun raport calitate/pret.
Aceasta a fost a sasea editie a International Rose Championship, competitie mondiala initiata in Polonia si organizata, sub egida Grupului Amorim, de revista „Czas Wina", la initiativa lui Michal Bardel, redactor-sef. La fiecare editie a acestei competitii internationale au participat si crame din Romania.