De Ziua Europei, un mesaj al primului „european” din Dealu Mare

by Wines of Romania
0 Comment
Ziua Europei

Gustul si atingerea istoriei, la RO-Wine, cu Crama SERVE din Ceptura

In 1994, lumea era complet diferita de lumea pe care o vedem azi,  fara TV, cablu, internet, telefoane mobile, pierduta intr-un capitalism salbatic. In acea furtuna a timpurilor, un corsican, contele Guy de Poix, manat de povestile vinului bun romanesc auzite de la generatiile anterioare, a ajuns in Dealu Mare, unde a iubit mai intai ceata laptoasa care ascundea vederii pantele dealurilor, apoi s-a indragostit definitiv de o Feteasca neagra.

Dimineti cetoase mai puteai gasi, ici-colo, ba chiar destul de des in Transilvania, insa Feteasca neagra era un soi aproape ratacit printre viile fostului regim comunist, etichetele punandu-se alandala, dupa „ordinele de sus”. Cumva, Guy de Poix a navigat printre toate acestea si, intr-o casa modesta din curtea Dionysos, companie care preluase o parte dintre viile unui IAS, a descoperit nu doar gustul la care visase, o Feteasca neagra proaspata, dar salbatica, nebuna, vegetal-amaruie, buna de imblanzit la drum lung, ci l-a si gasit pe parintele acesteia, Aurel Rotarescu un tanar oenolog la acea vreme, dar unul care urma sa lase o amprenta adanca, alaturi de Guy, in tot ceea ce inseamna vinul romanesc.

Serve

Ce inseamna, de fapt, SERVE?

Din acea zi s-a nascut SERVE – acronimul pentru Societatea Euro-Romana pentru Vinuri de Exceptie. Au urmat ani lungi, cu investitii dificile, intr-o piata oligopolista, cu o inflatie exploziva si mii de alte probleme descurajante. Abia in 1998 au apărut primii competitori privati, orientati către prosuctia de vinuri de calitate – o concurentă care pe Guy de Poix l-a bucurat si l-a convins să rămană in Romania. Pentru că, in absenta lor, era greu să crezi că Romania va mai insemna vreodată ceva in lumea vinului.

Cu o mana de butuci alesi pe spranceana de pe cele 5 hectare de vie veche cumparate in 1999 de la IAS Tohani, Guy de Poix si-a creat prima pepiniera privata de Feteasca neagra, a reusit sa produca primele plante in 2002 si a infiintat prima plantatie in 2003. Abia in 2008, la 14 ani dupa ce Guy de Poix si Aurel Rotarescu impartasisera primul pahar de Feteasca neagra, si la un an dupa integrarea europeana a Romaniei, acest soi este imbuteliat oficial la SERVE, sub eticheta Terra Romana.

Au mai trecut de atunci inca 14 ani, ba chiar mai bine. Din pacate, primul cetatean european care a crezut in vinul romanesc si in soiurile noastre nu ne mai poate insoti pe drumul pe care el l-a deschis.

Ziua Europei

Descopera SERVE cu doua degustari de exceptie!

Astazi, de Ziua Europei, in 2023, suntem datori SERVE cu o reverenta. Avem vinuri care isi merita locul oriunde in lume, ne cunoastem mai bine soiurile autohtone si invatam, zi de zi, cum sa fim mai buni. Si am invatat de la Guy de Poix ca toate aceste lucruri au nevoie de o cantitate nelimitata de rabdare si perseverenta.

Va invitam, deci, sa gustati noua istorie a vinului romanesc. Prima oara, in cadrul masterclass-ului organizat de SERVE in cadrul RO-Wine | The International Wine Festival of Romania (12-14 mai, Fratelli Studios, Glodeni 1-3, Bucuresti). Vom gusta Feteasca neagra Terra Romana din 2009 (a doua din istoria companiei!), 2012, 2016 si 2017, precum si pretioasa Feteasca neagra lansata in onoarea fondatorului, Cuvee Guy de Poix, din 2012, 2014 si 2016. Cu discutii despre cum se lucreaza via, cum se culeg strugurii, ce inseamna conditiile speciale ale unui an, cum se matureaza si invecheste vinul…

In paralel, la standul SERVE din cadrul festivalului, veti avea ocazia sa gustati o alta mini-verticala: trei editii de Cuvee Charlotte, alt vin al SERVE care a contribuit decisiv la schimbarea imaginii vinului romanesc si care, printre altele, a consacrat reteta cupajului de Dealu Mare – Cabernet Sauvignon, Merlot, Feteasca neagra.

RECOMANDARI

Alatura-te comunitatii noastre, ca sa fii printre primii care afla ultimele noutati. 

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

UTILE

© 2024 Wines Of Romania By Marinela Ardelean

Continutul portalului este proprietatea winesofromania.com, care va fi citat ca sursa de continut si nu poate fi preluat, difuzat, vandut sau revandut decat cu acordul scris al winesofromania.com. In cazul in care doriti sa preluati orice tip de continut de pe aceasta platforma, ne puteti contacta pe adresa info@winesofromania.com

CATEGORIES